GOOD PRACTICES

Per ACTIEPUNT krijg je hieronder een brede waaier aan GOOD PRACTICES aangereikt. Laat je er door inspireren en ga zelf in jouw stad of gemeente aan de slag!

Grasduin door de volledige lijst of spring meteen naar het ACTIEPUNT waarvan je meer informatie wil.


AALST GARDAVOE

CC De Werf stelt zijn groot podium geregeld open voor lokale toneelgezelschappen. Dat voor het eerst toen Toneelatelier Aalst (TAL) de vraag stelde om hun voorstelling ‘De Pijnders’ op te nemen in de programmatie. Snel werd er een 50% partageregeling overeengekomen waarbij 50% van de inkomsten voor het cultuurcentrum waren en 50% voor het gezelschap. De voorstelling werd mee opgenomen in het reguliere programma, verscheen ook op de website en in de programmabrochure van CC De Werf. In het geval van Compagnie Gardavoe, een ander Aalsters gezelschap, gingen ze nog een stapje verder. De voorstelling werd opgenomen in het reguliere programma maar ook de volledige ticketverkoop verliep via het cultuurcentrum, enerzijds via hun website, anderzijds aan de balie. Bovendien gingen de ticketinkomsten integraal naar Gardavoe, zonder dat ze een bijdrage moesten leveren voor de personeelskosten.

PLAATS
Aalst (Oost-Vlaanderen) 90.068 inwoners

FINANCIERING
CC De Werf staat (deel van) de opbrengst af aan de vereniging.

ROL LOKAAL BESTUUR
Promotie (of communicatie), logistiek, personeel ter beschikking, infrastructuur, financieel.

TIP
Geef lokaal talent de kans om ervaring op te doen in een grote zaal, waardoor ze ook een nieuw publiek bereiken.

#artistiek #financieel

ANTWERPEN ZINGENDE KERSTBOOM

Stad Antwerpen geeft tijdens de kerstperiode podiumkansen op de pleinen rondom de jaarlijkse kerstmarkt. Koren kunnen zich kandidaat stellen om op te treden op één van de verschillende podia en worden hiervoor vergoed. De uitbreiding van publieksbereik alsook een kleine financiële vergoeding maken dit geliefde podiumkansen voor de koren.

PLAATS
Antwerpen (Antwerpen) 536.079 inwoners

FINANCIERING
5.000 euro

#artistiek #financieel

BERINGEN DE STADSFOTOGRAFEN

In iedere stad of gemeente valt er heel wat te beleven. Zo zet het stadsbestuur van Beringen vrijwillige stadsfotografen in om dit alles vast te leggen. Lokale fotografen kunnen zich kandidaat stellen om evenementen, persmomenten, dagdagelijkse activiteiten, gebouwen en seizoenen in de stad te fotograferen. Welke opdrachten ze aannemen, kiezen ze zelf. Ze krijgen toegang tot exclusieve evenementen, komen op interessante plaatsen en zien hun werk verschijnen op de stadskanalen en in het stadsmagazine. Ze krijgen daarenboven een vrijwilligersvergoeding voor. De stad heeft dan weer foto’s ter beschikking die ze in hun communicatie kunnen gebruiken. Als kers op de taart wordt al dit moois jaarlijks tentoongesteld in de bibliotheek van Beringen.

PLAATS
Beringen (Limburg) 48.108 inwoners

FINANCIERING
De vergoedingen van de fotografen komen uit het budget van de dienst communicatie.

ROL LOKAAL BESTUUR
Het lokale bestuur, de communicatiedienst specifiek, initieert en faciliteert dit.

TIP
Werken met een poule aan stadsfotografen geeft de kans om je fotodatabase uit te breiden en je stad langs verschillende invalshoeken in beeld te brengen.

#lokaal talent #vrijwilliger

BERTEM

HOEILAART

HULDENBERG

OVERIJSE

TERVUREN IN DE DRUIVENSTREEK GENIET MEN VAN JAZZ MET PIT

Jazz met Pit is een intergemeentelijk samenwerkingsverband waarmee gemeentebesturen samen met teams van lokale vrijwilligers jazzconcerten, -lezingen en andere activiteiten organiseren in de Druivenstreek. De gemeenten Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Tervuren en vzw ‘de Rand’ bundelen hun krachten en doen tevens beroep op de expertise en knowhow van Muziekmozaïek, om doorheen de werking onder meer podiumkansen te bieden aan lokale en (inter)nationale jazzmuzikanten, in een fijne mix van amateur- professionele kunstenaars. In 2022 resulteerde dit in 19 jazzconcerten en activiteiten.

PLAATS
Bertem | 4.919 inwoners, Hoeilaart | 11.537 inwoners, Huldenberg | 10.080 inwoners, Overijse | 25.978 inwoners en Tervuren | 23.101 inwoners (Vlaams-Brabant)

FINANCIERING
Oorspronkelijk waren het de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren die jaarlijks een bepaald bedrag hiervoor beschikbaar stelden. Momenteel is het onder de vleugels van IGS Vrije Tijd Druivenstreek.

ROL IGS
Facilitator, bruggenbouwer en ambassadeur.

TIP
Een zo goed mogelijke spreiding van de werking over de deelnemende gemeenten is en blijft een belangrijk aandachtspunt om de betrokkenheid van de verschillende gemeenten en het succes van dit lokaal/regionaal samenwerkingsverband te bestendigen.

#artistiek #communicatie #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

BORNEM LUISTEREN NAAR LOKALE KUNSTENAARS

Met groepstentoonstellingen op onverwachte locaties, een zesmaandelijks vrij in te vullen sokkel op het gemeenteplein en een jaarlijks alternerende kunstmarkt of atelierroute met lokale en gastkunstenaars heeft Bornem inmiddels een stevige traditie als het op artistieke evenementen aankomt. Maar dat komt niet vanzelf. De gemeente hecht veel belang aan haar kunstenaars en luistert goed naar hun noden en verzuchtingen. Zo organiseert Bornem een jaarlijks overleg waarop al haar 145 beeldende kunstenaars worden uitgenodigd. Tijdens dit overleg worden voorbije acties en events met beeldende kunstenaars geëvalueerd en komende activiteiten bepaald. Alle kunstenaars krijgen jaarlijks ook een informele meet and greet in het kader van Atelier in beeld. Daar nemen ze elk één werk mee als gespreksstof om elkaar en elkaars werk beter te leren kennen.

PLAATS
Bornem (Antwerpen) 21.982 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
De lokale cultuurdienst faciliteert en werkt ideeën en voorstellen om tot concrete evenementen.

TIP
De gemeente vertrekt vanuit een overlegmodel, waarbij de kunstenaars een evenwaardige gesprekspartner zijn. Dit zorgt voor een levendige dynamiek tussen de kunstenaars onderling en een sterke band met de gemeente. Dat het overleg in een ontspannen sfeer gebeurt, met een (zelf meegebracht) hapje en drankje, helpt om het ijs te breken en nieuwe connecties te maken.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

BRUGGE WEERWOORD

In Brugge was er een blinde vlek voor creatieve en experimentele woordexpressie in een veilige omgeving.  Deelnemen aan open podia is voor beginnende woordkunstenaars nochtans essentieel om ervaring op te doen en te groeien in hun kunstvorm. Vier artiesten bieden hier nu een antwoord op met twee zogenaamde ‘open mic’-avonden per maand; één gericht op spoken word, de andere op comedy. Een host leidt de avond in goede banen en waakt erover dat het een safe(r) space is en blijft, waar zowel de artiesten als het publiek zich comfortabel en gewaardeerd voelen. Ervaren artiesten (Jaouad Alloul, museumdichter Seckou …) delen het podium met beginnende performers die er hun nieuwste creaties kunnen uittesten. Naast het podiumtraject biedt WeerWoord ook een leertraject voor jongeren in de vorm van een bootcamp.

PLAATS
Brugge (West-Vlaanderen) 119.541 inwoners

FINANCIERING
Met steun van De Republiek en Stad Brugge.

DUFFEL BALLONNEKENSSTOET SCHIJNT LICHT OP SOCIOCULTURELE VERENIGINGEN

Elke laatste zaterdag van september trekt de Ballonnekensstoet door het centrum van Duffel. Deze lichtstoet brengt elk jaar heel wat volk op de been. Schitterende praalwagens van verschillende Duffelse verenigingen brengen licht en sfeer in de dorpskern. Lokale verenigingen en organisaties kunnen zich inschrijven bij gemeente Duffel om deel te nemen met een verlichte en versierde praalwagen en hun (jongste) leden laten meerijden in de stoet. Ze kunnen er ook voor kiezen om een drank- en/of eetstandje uit te baten op het feestplein. De Ballonnekensstoet sluit telkens af met een spetterend vuurwerk rond 22 uur.

PLAATS
Duffel (Antwerpen) 17.980 inwoners

FINANCIERING
De gemeente voorziet een budget voor de volledige organisatie van de stoet. De verenigingen worden niet vergoed voor hun deelname aan de stoet, maar kunnen wel een drank- en/of eetstandje uitbaten op het feestplein.

ROL LOKAAL BESTUUR
De gemeente staat in voor de volledige organisatie en financiering van de stoet.

#artistiek #financieel #samenwerking #sociaal

DUFFEL 365 DAGEN TENTOONSTELLING IN HET KIJKVENSTER

Van zonsopgang tot zonsondergang, iedere dag van het jaar, kan je lokaal fototalent zien in het Kijkvenster van Duffel. Op initiatief van lokale vereniging foto-kunst-Duffel, en voorzitter Will Gillemot in het bijzonder, krijgt iedere maand een fotograaf de kans om tentoon te stellen. Toevallige passanten in het centrum van Duffel krijgen steeds heel wat moois te zien. Je kan het Kijkvenster terugvinden in de UiT-agenda van Duffel.

PLAATS
Duffel (Antwerpen) 17.980 inwoners

FINANCIERING
De prints van de foto’s worden betaald door de fotografen zelf en deels door foto-kunst-duffel. De foto’s worden namelijk eerst tentoongesteld tijdens de jaarlijkse tentoonstellingen van de fotoclub. Daarna krijgen de foto’s een ’tweede leven’ in het kijkvenster.

ROL LOKAAL BESTUUR
De gemeente is niet betrokken. Het is een initiatief van Wil Gillemot. Als fotograaf, ex-beroepsfotograaf, heeft hij de fotoclub foto-kunst-duffel en het kijkvenster opgericht. Het kijkvenster krijgt online zichtbaarheid dankzij de UiT-agenda van de gemeente.

TIPS
* Je hebt een zichtbare locatie nodig voor een kijkvenster. Zelf woont Wil Gillemot in een drukke straat, enkele meters naast een grootwarenhuis en doorgaans verkeer. Je wilt vooral veel passage van voetgangers hebben.
* Het kijkvenster heeft een anti-UV laag nodig ter bescherming van de foto’s tegen het zonlicht. Je kan kiezen voor glas dat 99% van UV-stralen tegenhoudt of je kan een speciaal folie aanbrengen op bestaand glas.

#lokaal talent

GENT KOUTERCONCERTEN ZETTEN ORKESTEN OPENLIJK IN DE BLOEMETJES

Van mei tot september stelt Stad Gent de historische Kouterkiosk ter beschikking van muziekverenigingen. Tijdens de wekelijkse bloemenmarkt op zondag krijgen orkesten de kans om er op te treden voor een breed publiek. Stad Gent gaat hiervoor jaarlijks een samenwerking aan met VLAMO Oost-Vlaanderen. Om zoveel mogelijk lokale verenigingen aan bod te laten komen, vraagt de stad dat telkens de helft van de geprogrammeerde orkesten uit Groot-Gent komen. De andere groepen komen uit de rest van de provincie Oost-Vlaanderen.

PLAATS
Gent (Oost-Vlaanderen) 267.709 inwoners

FINANCIERING
De stad voorziet jaarlijks een budget voor de vergoeding van de orkesten en de auteursrechten (Sabam). VLAMO staat in voor het overige deel van de vergoeding, de programmatie en de praktische organisatie.

ROL LOKAAL BESTUUR
De stad draagt het grootste deel van de kosten en stelt gratis infrastructuur (kiosk) en materiaal (stoelen) ter beschikking voor deze concerten.

TIP
Presentatiekansen voor onze lokale orkesten vormen een mooie aanvulling op de andere ondersteuningsmaatregelen van de stad. Zo zetten we onze vele lokale orkesten in de kijker en krijgt het publiek ook de kans om kennis te maken met de verscheidenheid aan Gentse verenigingen.

#artistiek #financieel #samenwerking #sociaal

GENT VRAAG EN AANBOD VINDEN ELKAAR VIA ARTIEST ZKT…

Artiest zkt… is een initiatief van Cultuur Gent. Het platform brengt een selectie van Gents artistiek talent in contact met organisatoren van buurtfeesten en huiskamerconcerten. De diverse lijst bevat betaalbare acts die beoordeeld werden door een jury van professionelen uit de Gentse cultuurwereld. Inwoners van de stad kunnen bovendien via Artiest zkt… eenmaal per jaar een door de stad (mee)betaalde act boeken op hun buurtevenement of huiskamerconcert.

PLAATS
Gent (Oost-Vlaanderen) 267.709 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Facilitator en bruggenbouwer.

#sociaal #subsidies

GISTEL

ICHTEGEM

JABBEKE

KOEKELARE

KORTEMARK

OUDENBURG

TORHOUT

ZEDELGEM OAZE VOOR VERS TALENT

In één klik een overzicht van meer dan 70 (amateur)kunstenaars in de regio. GINTER, een cultureel samenwerkingsverband tussen 8 steden en gemeenten zorgt via de website oaze.be voor een platform dat beeldend kunstenaars, muzikanten, woordkunstenaars, fotografen, enz. uit de regio bundelt. Van iedere maker krijg je een beschrijving met de mogelijkheid om die zelf te contacteren. Via de knop ‘tools en vorming’ worden bovendien tips en tricks aangereikt om te helpen bij het uitbouwen en versterken van hun zichtbaarheid op sociale media. GINTER toont zich op deze manier een prima ambassadeur en stimulator voor lokaal talent. En dat loont: verenigingen, jeugdhuizen, cafés, gemeenten, enz. contacteren regelmatig kunstenaars via het platform. Oaze beperkt zich niet enkel tot het aanbieden van het platform, maar ondersteunt kunstenaars ook in het creëren van podiumkansen door het aanbieden van sessie–subsidies. Kunstenaars die hun carrière verder willen uitbouwen en aan een project werken, kunnen hiervoor ook terecht bij Oaze voor een extra duwtje in de rug. Jaarlijks wordt ‘Oaze on tour’ georganiseerd. Een event waarbij
verschillende kunstenaars uit diverse disciplines samen in de kijker worden gezet.

PLAATS
Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem (West-Vlaanderen) 116.418 inwoners

FINANCIERING
2.400 euro voor Oaze on tour en 500 à 1.000 euro voor onderhoud website en communicatie.

ROL IGS
Facilitator, stimulator en ambassadeur.

TIP
Start met een fysieke bijeenkomst van creatief talent om te brainstormen over welke ondersteuning ze (lokaal) nodig hebben. Probeer zoveel mogelijk van je lokale talenten te betrekken bij je eigen werking. Bv. een fotograaf die een event in beeld brengt, een tekenaar die cartoons maakt voor je magazine, …

#bovenlokaal #communicatie

GONTRODE IEDEREEN MEE MET 1.000 JAAR GONTRODE

De gemeente Gontrode, een deelgemeente van Melle, bestaat in 2023 1000 jaar en dat moet gevierd worden. De bewoners worden meegenomen in tal van optredens, lezingen en zelfs een tentoonstelling. Tijdens de zomer konden de inwoners van Gontrode een workshop volgen om de basisbegrippen van fotografie te leren. Met die nieuwe kennis in handen konden ze zo meteen kans maken om hun werk tentoon te stellen. Want iedereen kon nadien foto’s van Gontrode insturen voor de tentoonstelling van één week in de plaatselijke Roo-kerk. Daarnaast worden de lokale verenigingen betrokken om zelf initiatieven op te zetten binnen 1000 jaar Gontrode. Zo wordt er o.a. een herberg in de kerk geopend en een kunstwandeling in verschillende tuinen georganiseerd in 2024. Want iedereen in Gontrode viert mee, elk met hun eigen initiatieven en ideeën.

PLAATS
Gontrode/Melle (Oost-Vlaanderen) 11.000 inwoners

FINANCIERING
Alle activiteiten die getrokken worden door de gemeente worden ook volledig door de gemeente gefinancierd. Verenigingen die dat wensen, kunnen een aanvraag doen voor een projectsubsidie.

ROL LOKAAL BESTUUR
Het Erfgoedpunt is trekker en werkt nauw samen met de cultuurdienst. Zo organiseert de cultuurdienst alle concerten die in teken staan van 1.000 jaar Gontrode.

TIP
Het is belangrijk dat mensen zich betrokken voelen. Werk niet gewoon van bovenaf vanuit de gemeente een programma uit zonder dat de inwoners hier inspraak in hebben. Zorg voor participatie en betrokkenheid. Zorg ervoor dat de mensen van die lokale gemeenschap je kennen en je makkelijk kunnen aanspreken.

#betrokkenheid #erfgoed

GRIMBERGEN VRIJETIJDSGIDS TOONT WAAIER AAN CULTUURVERENIGINGEN

De communicatiedienst van Gemeente Grimbergen maakte een vrijetijdsgids met alle (erkende) verenigingen en organisaties die instaan voor het vrijetijdsaanbod in de gemeente. Deze publicatie is dan ook een handige leidraad voor inwoners die cultuur willen beoefenen in hun buurt. De cultuurverenigingen staan duidelijk vermeld per discipline (dansvereniging, koor, muziekvereniging, toneelvereniging). De gids is online te vinden op de website van de gemeente. Voor de lokale vrijetijdsbeurs worden er ook enkele exemplaren op papier gedrukt.

PLAATS
Grimbergen (Vlaams-Brabant) 39.218 inwoners

FINANCIERING
Door de vrijetijdsgids hoofdzakelijk online aan te bieden is de kost voor de gemeente beperkt en kunnen ze elke wijziging vlug en kosteloos aanpassen.

ROL LOKAAL BESTUUR
De gemeentelijke communicatiedienst staat in voor de opmaak en actualisering van de vrijetijdsgids.

#communicatie #inspireren

HARELBEKE FESTIVAL DE JAZZONTSPOORING REKRUTEERT MUZIKAAL TALENT UIT DE REGIO

De Jazzontspooring is een tweejaarlijks, meerdaags jazzfestival in oktober dat binnenlandse en buitenlandse toppers op hun podia ontvangt. Je kan die maand van jazz genieten in de kerk, de bibliotheek, het jeugdhuis en tijdens het festivalweekend in CC het SPOOR. In samenwerking met de 13 vestigingen van de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten (DKO), CC het Spoor en Muziekmozaïek organiseert de Jazzontspooring in de aanloop naar de volgende editie een coaching-traject voor gevorderde leerlingen DKO en conservatoriumstudenten, onder leiding van Frank Deruytter en met de bedoeling een concert te spelen tijdens het festival.

PLAATS
Harelbeke (West-Vlaanderen) 29.574 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Facilitator en bruggenbouwer.

TIP
Tijdig beginnen met de rekrutering van muzikanten.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

ICHTEGEM SPOORKUNSTENFESTIVAL

PLAATS
Ichtegem (West-Vlaanderen) 14.500 inwoners

#expo #openlucht

KOEKELARE KOEKELART

Eind augustus 2023 stond de vierde editie van de kunst- en ambachtenmarkt KoekelArt in Koekelare op het programma, met enkele nieuwigheden en meer dan 50 deelnemers. Als bezoeker kan je zelf je tekentalent tonen, waarbij er zowaar een echte ezel te winnen valt. De jury: een mix van de cultuurraad en kinderen! Naast het deel beeldende kunst, ook muziek op de kiosk en in de straten.

PLAATS
Koekelare (West-Vlaanderen) 9.000 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
De cultuurraad neemt het initiatief.

#leren #openlucht

KORTRIJK DE LETTERZETTER

In Kortrijk neemt een collectief van jonge (woord)kunstenaars het stadsdichterschap op. Met creatieve en poëtische interventies zetten zij zichzelf op de kaart in de ruime regio. Zij zijn ook de ambassadeurs van het jaarlijkse Memento Woordfestival, dat door de stad georganiseerd wordt. De stadsdichter, in Kortrijk de Letterzetter genoemd, is gedurende twee jaar mentor van het collectief en stoomt de jongeren klaar om door te stromen naar het professionele circuit. Momenteel neemt Astrid Haerens als Letterzetter de jongeren mee op sleeptouw in een boeiend talentontwikkelingsprogramma. Volgens Haerens is deze formule
ook ideaal om “de meerstemmigheid van een stad tot uiting te laten komen”. Het project Letterzetter wordt sinds 2015 gecoördineerd door de openbare bibliotheek van Kortrijk.

PLAATS
Kortrijk (West-Vlaanderen) 79.000 inwoners

FINANCIERING
Gefinancierd door de Stad Kortrijk.

ROL LOKAAL BESTUUR
Financiert en promoot het project.

#artistiek #educatief #jongeren #samenwerking #sociaal

LEBBEKE MUZIEK IN LEBBEKE

Door een online plek te maken voor de Lebbeekse muziekscene, komt de gemeente tegemoet aan de grote nood aan informatie voor de lokale scene. Zowel muzikanten als organisatoren krijgen hier een plaats.Lebbeke geeft als gemeente digitaal de hand aan zijn lokale muzikanten. Op de website van CC Biekorf vindt de hele Lebbeekse muziekscene hun weg terug. Organisatoren kunnen hier een lijst raadplegen van muzikanten uit hun gemeente, en omgekeerd hebben we muzikanten zo een mooi overzicht van alle aanbieders van speelkansen in hun gemeente. Ook repetitieruimtes, opnamestudio’s en muziekwinkels kregen hier hun plek. Daarnaast levert de gemeente langs deze weg ook de nodige informatie aan over alle mogelijke ondersteuning en financiële hulp.

PLAATS
Lebbeke (Oost-Vlaanderen) 19.560 inwoners

FINANCIERING
Geen budget.

ROL LOKAAL BESTUUR
Initiator.

TIP
Up-to-date houden van deze webpagina is key.

#communicatie #financieel

LEOPOLDSBURG BOEKENBEURS BOTTELARIJ

Enkele jaren geleden besloten een aantal vrouwen met een gemeenschappelijke liefde, namelijk schrijven, om een boekenbeurs te organiseren met als doel de ‘alle Limburgse auteurs die regulier of in eigen beheer uitgeven’ een podium te bieden. De enige voorwaarde om er te mogen staan is een link hebben met Limburg. Het initiatief reist rond en krijgt steun van het lokale cultuurcentrum en de lokale bibliotheek, in 2023 is dat Leopoldsburg. Gemiddeld strijken er zo’n vijftigtal Limburgse auteurs neer. Het publiek kan er kennis maken met een ruim en divers aanbod aan romans, kinderboeken, thrillers, poëzie, kook-en gezondheidsboeken.

PLAATS
Telkens in een andere Limburgse stad

FINANCIERING
Gefinancierd door de stad waar de boekenbeurs te gast is.

LEUVEN OPEN DANSVLOER

Een dansvloer zomaar midden in de stad, waar iedereen de benen kan strekken en welkom is. Samen dansen puur voor het plezier.
Het maakt het dagelijks leven verrassend en levendig. Het zorgt voor ontmoeting, verbinding en meer beweging. Een project van klinisch psycholoog en danscoach Hilke Dehaes. “Mijn drive is om het dagelijks leven van mensen op te frissen, hen levendig en gelukkig te doen voelen via dans.”

PLAATS
Leuven (Vlaams-Brabant) 102.000 inwoners

FINANCIERING
Stad Leuven & Danspunt

ROL LOKAAL BESTUUR
Neemt deel van de kosten op, communicatie en vergunningen.

#sociaal #communicatie #financieel

LIER CULTUURMARKT

In Lier organiseert de stad aan het begin van elk cultuurseizoen een cultuurmarkt. Die is open voor alle verschillende vormen van verenigingen, maar in Theater den Bril wordt er telkens een plaats voorbehouden voor theatergroepen uit de vrije tijd, met optredens van de deelnemende verenigingen, musicalartiesten en fanfares. Tijdens deze Cultuurmarkt krijgen de Lierse culturele verenigingen de gelegenheid hun programma voor het komende seizoen voor te stellen. Dit gebeurt in de vorm van een marktje, waar elke theatervereniging zijn kraampje met informatie opslaat in de binnentuin van het theater, en met korte toonmomentjes, voorproefjes uit de voorstellingen die het komend seizoen geprogrammeerd staan. Het geheel wordt opgeluisterd met live muziek, er worden hamburgers of frieten verkocht, en er zijn tafeltjes waar iets gedronken kan worden. De cultuurmarkt biedt zeker beginnende groepen een goede kans hun programma voor te stellen aan een groter publiek.

PLAATS
Lier (Antwerpen) 37.909 inwoners

LOCHRISTI LIGHTS, CAMERA, LOCHRISTI: KORTFILMS VOOR EN DOOR LOCHRISTINAREN

Sinds 2019 heeft Lochristi een eigen kortfilmfestival. Op initiatief van de cultuurraad en jeugdhuis Lodejo werden Lochristinaren uitgenodigd om kortfilms in te zenden. De enige voorwaarde? De kortfilms moesten een link hebben met Lochristi: via de regisseur, de acteurs, de crew of gewoonweg de locatie waarin de film zich afspeelt. Tijdens het festival werd een gevarieerd aanbod aan kortfilms vertoond, van o.a. actrice Charlotte De Bruyne, professioneel regisseur Pieter Goethals en lokale filmclub Spotlicht. Tijdens de 2de editie werden 10 jongeren uitgedaagd om een kortfilm te maken voor het festival. Het produceren van de kortfilm deden de jongeren van A tot Z, van het camera- tot het geluidswerk, onder begeleiding van professionele regisseurs Pieter Goethals en Charlotte Zweerd. Het resultaat ging in première tijdens het kortfilmfestival in 2021.

PLAATS
Lochristi (Oost-Vlaanderen) 23.000 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Dit is een initiatief van de cultuurraad in samenwerking met jeugdhuis Lodejo.

#jongeren #lokaal talent

MECHELEN ERFGOEDFESTIVAL MECHELEN DOOR MECINA

Filmclubs hebben vaak grote archieven aan beeldmateriaal van evenementen en monumenten in heel Vlaanderen. Zo ook de Mechelse filmclub Mecina, die 70 jaar aan beeldmateriaal in en over de stad Mechelen had liggen. Naar aanleiding van hun 70-jarig bestaan, heeft de club in 2019 het eerste erfgoed filmfestival in Mechelen georganiseerd. Filmclubs over heel Vlaanderen namen het tegen elkaar op om de prijs voor Beste Binnenlandse Erfgoedfilm in de wacht te slepen. Op die manier wou Mecina aantonen dat filmclubs belangrijk zijn om beelden van vroeger goed te kunnen bewaren.

PLAATS
Mechelen (Antwerpen) 86.996 inwoners

FINANCIERING
Het festival werd mogelijk gemaakt met de steun van Provac, BREEDBEELD en De Vlaamse Amateurcineasten.

ROL LOKAAL BESTUUR
Het gemeentebestuur was betrokken bij de prijsuitreiking en werkt met de club samen rond de Mechelse erfgoedwerking.

#erfgoed #samenwerking

MERCHTEM TALENT VAN EIGEN BODEM MET DE MERCHTEMSE KIEKJES

Ieder jaar organiseert de cultuurdienst van Merchtem de fotowedstrijd ‘Merchtemse Kiekjes’. Ze nodigen de inwoners van Merchtem uit om hun mooiste foto’s van Merchtem in te zenden rond thema’s als landbouw, monumenten of wandelen. De selectie gebeurt door lokale partners, zoals de academie of de lokale fotoclub. En dat is niet altijd eenvoudig, want er is heel wat fotografisch talent te vinden op Merchtemse bodem. De geselecteerde foto’s worden gebruikt in de communicatie van de gemeente en de dienst toerisme. De winnaars krijgen daarnaast een mooie geldprijs van 125 euro.

PLAATS
Merchtem (Vlaams-Brabant) 17.000 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
De cultuurdienst initieert en faciliteert de wedstrijd, in samenwerking met de dienst communicatie en toerisme.

#lokaal talent #toerisme

OOSTENDE OSTEND IS MUSIC

De Oostendse muziekscene in de kijker zetten, zowel muzikanten als activiteiten. Door concrete acties te ondernemen, werd er door de stad een mooie basis gelegd waar ze op verder bouwen. In nasleep van de Oostendse Popraad lanceerde het stadsbestuur begin 2020 het gloednieuwe label ‘Ostend Is Music’. Het label werd opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 en groeide uit tot een merknaam voor allerlei culturele activiteiten. Op die manier wil de stad de communicatie rond muziek stroomlijnen, bijdragen tot het creëren van een Oostendse scene, en de afstand tussen stad en artiesten verkleinen. Daarnaast experimenteren de diensten Cultuur en Jeugd met creatieve ruimtes, werkten ze aan eerlijke vergoeding voor artiesten en werd het aanbod aan infrastructuur geïnventariseerd.

PLAATS
Oostende (West-Vlaanderen) 71.405 inwoners

FINANCIERING
‘Ostend is Music’ is opgenomen in het Meerjarenplan 2020-2025. Vanuit de dienst Cultuur, Jeugd en Integrale Veiligheid wordt er hiervoor een budget vrijgemaakt.

ROL LOKAAL BESTUUR
Initiator.

#artistiek #communicatie #samenwerking

SCHAARBEEK MUZIK1030

MUZIK1030 is sinds 2021 de overkoepelende naam voor het Schaarbeekse muziekbeleid. Door een koepelnaam op te stellen vallen verschillende activiteiten en ondersteuningsvormen makkelijk op bij de lokale scene. Bovendien worden zo Schaarbeekse talenten extra in de kijker gezet. MUZIK1030 is een organisch gegeven, waar er plaats is voor allerlei muzikale initiatieven. Soms is de gemeente daarbij organisator, maar vaak ook facilitator. Zo is er de MUZIK1030 PLAYLIST: een playlist op Spotify en YouTube met artiesten of bands waarvan er minstens één lid in Schaarbeek woont, gekoppeld aan een profielendatabank. Ook MUZIK1030 BAR valt hieronder: via financiële steun motiveert de gemeente caféhouders om concerten te organiseren met verbeterde voorwaarden voor muzikanten. De gemeente zorgt daarnaast ook voor steun op vlak van communicatie en administratie.

PLAATS
Schaarbeek (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) 130.422 inwoners

FINANCIERING
De Nederlandstalige en Franstalige diensten Cultuur en de dienst Economische Dynamisering voorzien samen iets meer dan de helft van het totaalbudget. Sinds de start in 2021 kan MUZIK1030 ook rekenen op steun via Staycation, Europese subsidies en een aantal privésponsors (Rauwers, Clabots, Sabam for Culture, Playright, Conseil de la Musique, Rotary Club en het Fonds Alain De Pauw).

ROL LOKAAL BESTUUR
Facilitator en stimulator door de juiste randvoorwaarden te scheppen voor anderen en prikkels te geven in de vorm van subsidies. Daarnaast gebruikt de gemeente de databank met lokale bands als enige bron voor eigen boekingen.

#artistiek #communicatie #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

SINT-MARTENS-LATEM

DUFFEL

HASSELT

IZEGEM

MEISE KOORWANDELINGEN

In samenwerking met verschillende gemeentebesturen werden in 2021 en 2022 koorwandelingen georganiseerd, die een podiumkans boden aan lokale koren. De samenwerking met het lokale bestuur, met aandacht voor een toeristische invalshoek, zorgde voor een breder publiek voor de koren en gaf hen meer zichtbaarheid.

PLAATS
Sint-Martens-Latem (Oost-Vlaanderen) 8.266 inwoners
Duffel (Antwerpen) 17.980 inwoners
Hasselt (Limburg 80.299 inwoners
Izegem (West-Vlaanderen) 29.982 inwoners
Meise (Vlaams-Brabant) 20.235 inwoners

FINANCIERING
Koor&Stem betaalt de overkoepelende kosten.

ROL LOKAAL BESTUUR
Logistieke organisatie en communicatie.

#artistiek #financieel #infrastructuur #logistieke steun

SINT-NIKLAAS KINDERSTADSDICHTER

De Stad en de bibliotheek van Sint-Niklaas ridderden in 2011 de eerste kinderstadsdichter van de stad én van Vlaanderen. Een jongere tussen 12 en 15 jaar krijgt zo de kans om twee jaar lang de stad dichterlijk te vertegenwoordigen op de allermooiste momenten, zoals de Vredefeesten, bij de intrede van Sinterklaas of op Gedichtendag. De tweejaarlijkse zoektocht naar een nieuwe dichter is niet louter een wedstrijd of de aanstelling van een winnaar. Talloze kinderen, autochtoon en allochtoon, alleen of in klasverband, ontdekken binnen het grotere verhaal hun eigen stem, het plezier van taal, van lezen en schrijven. Talloze volwassenen, van ouders tot begeleiders en juryleden- en voorzitters, staan telkens versteld van de branie, de taalvaardigheid en originaliteit van alle deelnemende kinderen. Stad zkt kinderstadsdichter omhelst lokale cultuuraspecten en zet alle deuren open naar leesbevordering, sociale interactie en educatieve innovatie.

PLAATS
Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen) 81.066 inwoners

TURNHOUT FAMILY VOICES IN DE WARANDE

Een mooi voorbeeld van hoe theater in de vrije tijd niet moet onderdoen voor professioneel theater en een plaats verdient in de programmatie van een cultuurcentrum vinden we in de Kempen. Lucky Leo, een theatergezelschap uit Mechelen dat steeds de grenzen van theater opzoekt in vorm en inhoud, stond in 2022 geprogrammeerd tijdens het Landjuweelfestival in Turnhout met de voorstelling ‘Family Voices’. Bert Heylen, de programmator theater van De Warande woonde deze voorstelling bij en was aangenaam verrast. Hij besloot vervolgens om de voorstelling zelf te programmeren tijdens het Festival In Vennen en Velden, een organisatie van De Warande en Stad Turnhout. Op die manier ontdekte een nieuw publiek Lucky Leo. Daardoor verwierf dit gezelschap ook een plek in de ‘Antwerpse Kleppers’ in een organisatie van Toneelhuis Antwerpen. Twee vliegen in één klap!

PLAATS
Turnhout (Antwerpen) 46.872 inwoners


ANTWERPEN BARVIZART – JEUGDHUIS VIZIT

BarViZart is de artistieke werkplaats van jeugdhuis Vizit. BarvViZart biedt onderdak aan vijf ateliers:  een Keramiek-, Zeefdruk-, Foto-, Textiel- en Grafiekatelier. In deze ateliers kan je komen leren, werken en losse workshops volgen. BarViZart is ook een plek waar jongeren ondersteuning en een netwerk kunnen vinden om op een veilige manier kennis te maken met of stappen te zetten in de kunstwereld.

PLAATS
Antwerpen (Antwerpen) 536.079 inwoners

BRUGGE INTENTIEVERKLARING BESTUUR EN PARTNERS VOOR MEER RUIMTE VOOR BEELDENDE KUNSTENAARS

In Brugge is men bewust van de nood aan artistieke ruimte. Er ontstaan steeds meer initiatieven die vragen om meer ruimte voor jonge kunstenaars. Er waren verschillende interventies in de gemeenteraad, ook de pers besteedde de nodige aandacht aan de problematiek. Het is ook de intentie van de huidige legislatuur om daar iets aan te doen. In het beleidsprogramma voor 2019-2024 formuleerde Stad Brugge onder ‘beleidspunt 365’ de ambitie om in de komende beleidsperiode werk te maken van creatieve ruimte. Onder de vlag ‘Punt 365’ bundelen De Republiek, Kaap en Het Entrepot binnenkort de krachten met als doel alle betrokken organisaties, partners en De Stad te laten nadenken over creatieve ruimte, en zo samen mogelijke oplossingen uit te werken.

PLAATS
Brugge (West-Vlaanderen) 119.541 inwoners

FINANCIERING
Een intentieverklaring vraagt geen budget. Het spreekt voor zich dat er middelen en locaties moeten gezocht worden om de intentieverklaring nadien ook uit te voeren.

ROL LOKAAL BESTUUR
Door een duidelijk engagement geeft de gemeente aan op een duurzame manier werk te maken van de nood aan creatie- en presentatieruimte. Hierdoor kan ze diverse spelers samenbrengen  en andere mogelijke partners warm maken om hun schouders te zetten achter dit project.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

BRUSSEL HET SCHRIJFGEZELSCHAP

Elke woensdag betrekt Het Schrijfgezelschap het statige salon van de Brusselse bibliotheek Muntpunt. De deur staat open voor iedereen die graag schrijft. Individuele lokale schrijfliefhebbers ontmoeten er schrijvende metgezellen, kunnen hun talent toetsen, feedback delen en erop los schrijven. Met twee korte opdrachten per sessie maakt de schrijfdocent de schrijfmicrobe wakker. Het Schrijfgezelschap heeft maar één regel: lekker ouderwets schrijven, met pen en papier.

PLAATS
Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) 1.251.845 inwoners

FINANCIERING
Gefinancierd door bibliotheek Muntpunt.

ROL LOKAAL BESTUUR
Infrastructuur ter beschikking stellen.

#artistiek #educatief #laagdrempelig #sociaal

DIEST BROEDPLAATS VOOR JONGEREN IN EEN VOORMALIGE TEXTIELFABRIEK

Voor de stad Diest is het ter beschikking stellen van repetitie-infrastructuur één van de basiselementen van een goed lokaal muziekbeleid. In najaar 2023 opent een gloednieuwe broedplaats (tijdelijke invulling van een voormalige textielfabriek) voor jongeren, waar ook lokale artiesten – bands én dj’s – terecht zullen kunnen om zich verder te ontwikkelen.

PLAATS
Diest (Vlaams-Brabant) 24.677 inwoners

FINANCIERING
Het ‘Popbeleid’ in Diest kreeg een éénmalige injectie van 20.300 euro, gevolgd door een jaarlijks budget van 12.600 euro. Hieronder vallen onder andere Lokale Helden, een dj-Lab en andere lokale initiatieven. Het is niet duidelijk of de invulling van de nieuwe broedplaats hier ook onder valt.

ROL LOKAAL BESTUUR
Initiatief én uitvoering.

TIP
De realisatie van dit alles staat of valt met gemotiveerde dienst-medewerkers.

#artistiek #samenwerking #sociaal

GENK INTERNATIONAAL KOORFESTIVAL

Voor de editie 2019 verhuisde de toenmalige Internationale Koorwedstrijd, al meer dan 30 jaar een begrip in de koorwereld, van thuisstad Maasmechelen naar Genk. De organisatie wordt hierbij door de Stad Genk aanzienlijk ondersteund. Door nieuwe ideeën, waarbij ook samenwerking werd aangegaan met Dienst Toerisme Stad Genk, werd de wedstrijd voor de editie van 2022 uitgebreid tot een heus festival – zo zag het Internationaal Koorfestival Genk het levenslicht. Dit festival biedt, naast de internationale koorwedstrijd, ook podiumkansen aan niet-deelnemende koren. Er zijn concerten van hoog niveau (zo waren The King’s Singers en VOCES8 al te gast) en workshops voor individuele zangers.

PLAATS
Genk (Limburg) 67.000 inwoners

FINANCIERING
Financiële ondersteuning voor deelnemende koren aan het festivalkoor.

ROL LOKAAL BESTUUR
Logistieke ondersteuning (infrastructuur C-Mine, promotie en communicatie).

#artistiek #financieel #koren #logistieke ondersteuning #uitstraling

GENT VITRINE

Vitrine is een lange termijn project dat kunst naar de openbare ruimte brengt. Deze mini-galerij in de vorm van een box met raam en verlichting, geeft kunstenaars de kans werk dat enkel binnen kan worden getoond, naar buiten te brengen en voor iedereen 24/7 zichtbaar te maken. Elke eerste week van de maand wordt het werk vervangen door het werk van een andere lokale kunstenaar.

PLAATS
Wijkpark De Porre/Gent (Oost-Vlaanderen)

GENT STRAATKUNSTWANDELING VOOR PEUTERS IN SAMENWERKING MET KUNSTENAARS

In samenwerking met lokale kunstenaars.

PLAATS
Gent (Oost-Vlaanderen) 267.709 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Met de steun van Stad Gent.

GERAARDSBERGEN DENDERLAND SHOPPINGCENTRUM

Na de coronacrisis besloot de stad Geraardsbergen een nieuw artistiek ontmoetingscentrum te creëren in een leegstaand winkelcentrum. Het centrum wordt gerund door kunstenaars uit diverse disciplines. Concreet bestaat het personeel uit theatermakers, beeldend kunstenaars, auteurs, muzikanten, ontwerpers, academici, etc. Samen met de bewoners van Geraardsbergen blazen ze een legendarische plek nieuw leven in. Elke maand is Denderland minstens één weekend geopend en kunnen gasten en klanten filialen bezoeken, en activiteiten en evenementen bijwonen.

PLAATS
Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen) 34.670 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Dit initiatief wordt ondersteund door de Stad Geraardsbergen.

HALLE STADSARCHIEF HELPT VERENIGINGEN MET ARCHIEFZORG

Een gedegen archiefwerking is een grote uitdaging voor lokale verenigingen. Een samenwerking met een lokale heemkundige kring, het gemeentelijk archief of lokale musea kan daarom een grote meerwaarde betekenen. Den AST vormt het historisch informatiecentrum van de Stad Halle en omvat het stadsarchief en -museum. Het stadsarchief zette enkele jaren geleden mee zijn schouders onder de zorg van het archief van twee lokale muziekverenigingen: de Koninklijke Sint-Martinusfanfare en de Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Halle. Enkele muzikanten inventariseerden de duizenden documenten, foto’s en partituren en breidden de archieven verder uit. Onder begeleiding van twee archiefmedewerkers werden deze stukken professioneel in bewaring gebracht in het stadsarchief. De medailles, trofeeën, vaandels en een paar instrumenten konden terecht in de collectie van het museum, dat in hetzelfde gebouw gevestigd is. Geregeld krijgt het publiek items uit de collectie te zien, digitaal of in de exporuimtes.

PLAATS
Halle (Vlaams-Brabant) 42.035 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
De stad stond in voor de nodige materiële ondersteuning bij de archivering, denk maar aan het aangepaste verpakkingsmateriaal voor de documenten en voorwerpen. Daarnaast werd het project begeleid door medewerkers van het stadsarchief. Verder stelde de stad ruimte in de depots van het stadsarchief ter beschikking voor de bewaring van de stukken.

#erfgoed #expertise #ondersteuning #samenwerking

HARELBEKE MAANDELIJKSE EXPO IN DE BIBLIOTHEEK

In samenwerking met een lokale kunstenaar.

PLAATS
Harelbeke (West-Vlaanderen) 29.574 inwoners

HEIST-OP-DEN-BERG TENTOONSTELLINGSRUIMTE CC ZWANENBERG

In Zwanenberg worden 4 tentoonstellingen per jaar georganiseerd met regionale kunstenaars. Een medewerker is verantwoordelijk voor de organisatie van expo’s. Ze werken met een tentoonstellingscommissie die bestaat uit professionele kunstenaars, de directie van het DKO en een expert. Iedereen heeft een link met Heist-Op-Den-Berg.

PLAATS
Heist-op-den-Berg (Antwerpen) 44.206 inwoners

FINANCIERING
Er is een budget van 1.000 euro voor een heel jaar.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

HERENT REPETITIERUIMTE ALS GEMEENTELIJKE BASISINFRASTRUCTUUR

Herent was in 2018 één van de eerste gemeenten om hun muzikanten een stem te geven via de Popraad. De kreet om aangepaste infrastructuur om te repeteren klonk toen luid. In 2023 opende GC De Wildeman twee gloednieuwe box-in-box repetitieruimtes, waarbij een persoonlijke aanpak van de lokale artiesten centraal staat. Door de repetitieruimtes in het GC te vestigen kunnen ze ook ingezet worden voor artiesten in residentie of ter voorbereiding van (try out) shows.

PLAATS
Herent (Vlaams-Brabant) 22.723 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Initiator en uitvoerder.

TIP
Ga voor een persoonlijke aanpak. Elke nieuwe artiest doet eerst een kort ‘intakegesprek’ met verantwoordelijke binnen de gemeente, die hierdoor op de hoogte blijft van nieuw lokaal muzikaal talent en actief linken kan helpen leggen tussen lokale artiesten.

#artistiek #samenwerking #sociaal

HERZELE RENOVATIE KIOSK VOOR MEER MUZIEK EN ONTMOETING

In 2023–2025 plant de gemeente Herzele renovatiewerken aan de kiosk van deelgemeente Sint-Lievens-Esse. Dit initiatief komt voort uit een buurtoverleg, waarbij de bewoners de oude kiosk opnieuw in gebruik wilden nemen als een plek voor openluchtconcerten, maar ook voor ontmoetingen. Zo’n kiosk is de ideale plek voor lokale verenigingen om een concert te geven en creëert zo ook een ontmoetingsplaats in de openbare ruimte. Een mooi inhuldigingsfeest wordt dan ook het eerste evenement na de renovatie. In afwachting van de echte werken organiseerde de gemeente met lokale spelers, zoals de basisschool en een kunstenaar, enkele kleine acties rond de kiosk om het project warm te houden.

PLAATS
Herzele (Oost-Vlaanderen) 18.713 inwoners

FINANCIERING
De renovatiewerken worden gerealiseerd met steun van het LEADER-subsidieprogramma. Intussen werd duidelijk dat het voorziene budget niet voldoende zal zijn om de totale renovatie en ontmoetingsplek te realiseren. De gemeente gaat daarom op zoek naar bijkomende middelen. De kleine acties rond de kiosk ontvingen steun van Erfgoed Vlaamse Ardennen.

ROL LOKAAL BESTUUR
De werken kwamen er op vraag van de inwoners. De gemeente lanceerde hierover een overleg en ging actief in gesprek met inwoners en lokale verenigingen over de invulling van de kiosk en de ruimte errond. De gemeente staat in voor de verdere uitwerking van de plannen.

TIP
Ook al kan je met het budget dat voorhanden is niet meteen al je dromen en plannen realiseren, start toch. Begin klein. Kleine acties zullen betrokkenheid genereren en het project zal zijn weg wel vinden op termijn.

#artistiek #financieel #samenwerking #sociaal

HOUTHULST VAN SPORTSITE NAAR VRIJETIJDSCAMPUS MET RUIMTE VOOR CULTUUR

Tot 2018 repeteerde de Koninklijke Harmonie De Woudfanfare Houthulst in het Markthuis, maar door de overbezetting van deze locatie was dit niet praktisch. Daarom investeerde de gemeente Houthulst in de omvorming van de sportsite tot een Vrijetijdscampus, met ruimte voor cultuur. Hier kreeg De Woudfanfare een nieuwe vaste stek. Er werd een nieuw lokaal gebouwd van om en bij 500 m², ruim genoeg voor de wekelijkse repetities. Daarnaast is de repetitiezaal ook groot genoeg om er concerten te organiseren. Samen met de andere faciliteiten, zoals een eigen bar, opbergruimtes en archiefruimte, is dit een gedroomde locatie voor een muziekvereniging.

PLAATS
Houthulst (West-Vlaanderen) 10.320 inwoners

FINANCIERING
De gemeente financierde de uitbouw van deze Vrijetijdscampus.

#financieel #samenwerking

JABBEKE ONDERSTEUNING VIA DE UITLEENDIENST

Gemeente Jabbeke stelt allerhande materiaal van de gemeentelijke uitleendienst, zoals stoelen, (receptie)tafels en tentoonstellingspanelen kosteloos ter beschikking van erkende lokale verenigingen. Als de activiteit bovendien plaatsvindt in een gemeentelijke infrastructuur, is het vervoer van het materiaal door de gemeentelijke diensten eveneens gratis. Vervoer naar andere locaties kan tegen een kleine basisvergoeding. De vereniging kan het materiaal ook zelf afhalen bij de uitleendienst.

PLAATS
Jabbeke (West-Vlaanderen) 14.534 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
De gemeentelijke uitleendienst organiseert het verhuur en het vervoer van het materiaal.

#logistiek #ondersteuning

KORTRIJK K-TOTEM & KIOSK

De K-TOTEM is dé regionale toonplek voor grafisch talent uit de streek. De 3,5m hoge sculptuur van Designregio Kortrijk – ontwikkeld binnen het project Kortrijk Creëert – aan het station van Kortrijk wordt elke drie maand onder handen genomen door een regionale grafisch ontwerper of illustrator. Voor de originele en verrassende driedimensionale vorm van de K-TOTEM tekende Dries Desseyn, ontwerper bij Studio Oranje en kinderboekenuitgeverij D e E e n h o o r n uit Wielsbeke.

PLAATS
Kortrijk (West-Vlaanderen) 79.000 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Stad Kortrijk.

#artistiek #sociaal

LEUVEN MAAKLEERPLEK BRENGT KUNSTENAARS BIJ ELKAAR

Maakleerplek is een bruisende plek aan de Leuvense Vaartkom waar kunst, onderwijs en circulaire economie elkaar ontmoeten en inspireren. Er zijn niet alleen individuele ateliers, maar er is ook een open labowerking die kunstenaars, bedrijven, kennisinstellingen en Leuvenaars samenbrengt en hen tijd en ruimte geeft om te experimenteren met materialen. Zo is er onder andere AgNO3000, het atelier van fotografen Wouter Elsen en Ward Collin. Ze onderzoeken historische fotografische processen zoals natte plaat collodium. Ze zijn op de maakleerplek ook het grondwerk aan het uitvoeren om een publieke donkere kamer te installeren.

PLAATS
Leuven (Vlaams-Brabant) 102.000 inwoners

FINANCIERING
De stad zocht een geschikte partner voor de atelierinvulling en kwam bij de organisatie Cas-Co uit. Cas-Co regelt dus alles wat betreft de artistieke ateliers op Maakleerplek.

ROL LOKAAL BESTUUR
De stad is initiatiefnemer van Maakleerplek. De stad is ook eigenaar van de site. De stad heeft het project bedacht en heeft deelnemers gezocht die op de site het project en het experiment Maakleerplek willen voeren. De stad renoveerde al een stukje van de site zodat het project kan plaatsvinden.

TIP
Zoek in je stad/gemeente een geschikte partner met kennis en een netwerk en laat die partner de invulling doen van de ateliers.

#atelier #experimenteren #fotografie #ontmoeting

MECHELEN RADAR

RADAR gelooft dat (jong) artistiek talent en nieuwe cultuurprojecten een uniek potentieel hebben om de stad een betere culturele plek te maken. De stad bruist van creatieve jongeren, kunstenaars, geëngageerde Mechelaars, vernieuwende sociaal-culturele initiatieven en opkomende ondernemende creatieven. Die dynamiek wil RADAR omarmen en stimuleren. Een werkplek. Een creatieplek. Een toonplek. De focus ligt op aanstormend, beginnend en opkomend talent.

PLAATS
Mechelen (Antwerpen) 86.996 inwoners

FINANCIERING
Stad Mechelen.

ROL LOKAAL BESTUUR
Ondersteuning personeel en infrastructuur.

#artistiek #lokaal talent #sociaal

RONSE FOCUS OP LOKALE EN BOVENLOKALE BEELDENDE KUNST: DE VERVERIJ

Op een verlaten fabriekssite ontwikkelde de stad Ronse een totaalproject met aandacht voor lokale en bovenlokale beeldende kunst. De Ververij huisvest Kunstacademie Vlaamse Ardennen en het cultuurcentrum. Er is bewust gekozen om te investeren in een tentoonstellingsruimte van 500 m². De foyer wordt ook gebruikt als expoplek. In het programma is er zeer bewust een aanbod van zowel lokaal werk als professionele kunsttentoonstellingen. Door ook lokaal te werken ontwikkelt zich een sterkere band met de gemeente. CC De Ververij ziet het als taak van een cultuurcentrum om zowel op lokaal als op bovenlokaal in te zetten op en om oog te hebben voor werk van alle soorten (amateur)kunstenaars. Ronse heeft als cultuurcentrum van een eerder kleine provinciestad bewust de keuze gemaakt veel gewicht aan de programmatie van beeldende kunst te geven.

PLAATS
Ronse (Oost-Vlaanderen) 27.000 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Duidelijke keuze en engagement van de stad om te investeren in een cultureel leegstandproject.

TIP
Door in te zetten op lokale kunstenaars en scholen te betrekken bij de expo’s met rondleidingen, artist talks, ontmoetingen, creëer je een breder draagvlak voor beeldende kunst in je stad of gemeente.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

SINT-NIKLAAS VAN POPRAAD TOT MUZIEKSCENE: HOE REPETITIERUIMTES HET MUZIKALE WEEFSEL VERSTERKEN

Het huidige bestuur van Sint-Niklaas heeft eind 2022 – in navolging van de resultaten van de Popraad uit 2018 – drie gloednieuwe repetitieruimtes geopend, die door JC Kompas worden uitgebaat. Deze nieuwe ruimtes kaderen binnen een groter muziekbeleidsplan. Het is een essentieel puzzelstukje om van Sint-Niklaas opnieuw een aantrekkelijke muziekstad te maken. Doordat de nieuwe ruimtes werden opgenomen in de infrastructuur van JC Kompas en Het Binnenwerk werden deze repetitieruimtes al snel een plek waar muzikanten elkaar kunnen ontmoeten. “Het feit dat er nu repetitieruimtes zijn, vergroot de synergie. Hier zaten al andere creatievelingen en dankzij de aanwezigheid van muzikanten, ontstaan mooie kruisbestuivingen.”

PLAATS
Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen) 81.066 inwoners

FINANCIERING
100.000 euro voor de bouw van de koten, 30.000 euro voor aankoop backline, toegankelijkheidssysteem, reservatiemodule, promo …

ROL LOKAAL BESTUUR
Initiator en realisator (uitvoering/beheer ligt bij JC Kompas).

TIP
Akoestiek is een delicaat gegeven. Vraag aan de muzikanten wat ze nodig hebben. Hou in je begroting geen rekening met een hoge bezetting van bij de start, die groeit gestaag. Bereik van jonge muzikanten vergt gerichte inspanningen.

#artistiek #samenwerking #sociaal

SINT-NIKLAAS KOLAB

Het stadsbestuur en het jeugdhuis besloten de handen in elkaar te slaan om enkele leegstaande panden om te bouwen tot één centrale jongerenhotspot waar jeugdcultuur en vrije tijd van jongeren centraal staan. Vanaf 2023 zullen de oorspronkelijke gebouwen verbouwd worden tot één geheel onder de vlag van ‘KOLAB’. Binnen KOLAB huizen verschillende jeugdorganisaties. Hiernaast herbergt deze infrastructuur verschillende open ruimtes en ateliers waar individuele jongeren en groepen hun ding kunnen doen en plek claimen.

PLAATS
Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen) 81.066 inwoners

TORHOUT 3 GEZELSCHAPPEN IN DE LOODS

In Torhout bevindt zich naast de stedelijke markt ‘De Loods’. Deze accommodatie is in stedelijk beheer en herbergt naast de uitleendienst en de werking van de heemkundige kring, ook het vaste repetitielokaal van diverse Torhoutse toneelgezelschappen. Toneelkring Sint-Rembert, Toneelkring De Vondeling en Theater O’ana kunnen er repeteren op een grondvlak dat quasi gelijk is aan de podiumdiepte- en breedte van het nabijgelegen Cultuurcentrum De Brouckère waar de meeste hun opvoeringen organiseren. Daarnaast dient de ruimte als opslagplaats voor alle decorstukken, rekwisieten en kostuums van de drie verenigingen, is er een keuken ingebouwd, en zijn er zelfs kleedkamers voorzien. Met een beperkt aanbod aan lichten en theaterstoelen, is er zelfs een mogelijkheid om een bescheiden voorstelling voor publiek te brengen. Via een grondige planning tussen de drie gezelschappen zijn ze in staat om elk genoeg repetities te plannen voor hun opvoeringen, hun eigen decor op te bouwen in deze ruimte, en erin te repeteren voor zij hun intrek nemen in de theaterzaal. Voor het vervoer van de decorstukken, kan een gemeentelijke bestelwagen aangevraagd worden. Ook groepsactiviteiten zoals nieuwjaarsrecepties of het vieren van het einde van een productie kunnen in deze ruimte plaatsvinden. De gezelschappen kunnen tot op heden gratis gebruikmaken van deze ruimte. Onder andere door het voorzien van deze ruimte werd Torhout in 2014 uitgeroepen tot ‘Toneelgemeente’.

PLAATS
Torhout (West-Vlaanderen) 20.758 inwoners

TURNHOUT HOFPOORTTHEATER ELCERLIJC

Het Hofpoorttheater Elcerlijc in Turnhout huurde bijna 50 jaar een ruimte in een gebouw dat eigendom was van een bank. Toen het gebouw werd verkocht aan een projectontwikkelaar stond het voortbestaan van de theatervereniging op losse schroeven. De stad Turnhout was voorstander van een culturele besteding op die locatie. Met 50 à 60 voorstellingen per jaar, en bijhorende repetities, en enkele scholen die de ruimte huren voor hun activiteiten, bracht het ’s avonds leven in een anders doodse buurt. De stad bemiddelde met de ontwikkelaar en bekwam dat deze een ander gedeelte van het gebouw schonk voor een symbolische Euro. De stad kon vervolgens via erfpacht de zaal aan Elcerlijc verhuren. Deze voerde enkele aanpassingswerken uit die ze zelf bekostigden. Elcerlijc is verheugd dat een onzekere toekomst heeft plaats gemaakt voor een florerende werking.

PLAATS
Turnhout (Antwerpen) 46.872 inwoners

WESTERLO GEMEENTELIJKE PARTITURENBANK VOOR KOREN EN ORKESTEN

Koren en orkesten uit Westerlo kunnen gebruikmaken van een uniek systeem om partituren aan te kopen en uit te lenen. Die werkwijze is vastgelegd in een subsidiereglement. Elke vereniging kan per jaar voor 400 euro muziekwerken bestellen. De orkesten en koren kopen de partituren. De gemeente Westerlo betaalt ze. Na gebruik geven de verenigingen de werken aan de gemeente. Die bewaart ze in de gemeentelijke partiturenbank. Elk orkest of koor kan verder gratis gebruik maken van deze unieke bibliotheek. Op die manier wil de gemeente de meer dan 20 lokale koren en orkesten ondersteunen, aangezien die stuk voor stuk unieke en kostbare verenigingen zijn, die belangrijk zijn voor het sociale weefsel van de verschillende deelgemeenten.

PLAATS
Westerlo (Antwerpen) 25.460 inwoners

FINANCIERING
De gemeente voorziet jaarlijks een budget van maximaal 400 euro per vereniging voor de aankoop van partituren.

ROL LOKAAL BESTUUR
De gemeente subsidieert jaarlijks de aankoop van partituren, binnen de voorwaarden van een gemeentelijk subsidiereglement, en stelt die vervolgens ter beschikking van de lokale koren en orkesten.

#artistiek #financieel #samenwerking

ZONHOVEN LOKALEN VAN KABOEKIE

In Zonhoven tonen ze hun waardering voor lokale verenigingen. Toen de gemeente het oude gebouw, waar Jeugdtoneel Kaboekie gehuisvest was, wilde vervangen, betrok ze de toneelvereniging bij de bouw van een nieuw pand. De toneelvereniging kreeg inspraak in de plannen en kon de inrichting doen op basis van de eigen noden en behoeften. Zo kreeg hun repetitielokaal dezelfde afmeting als het lokale gemeenschapscentrum waar ze hun voorstellingen opvoeren. Dat maakte de overstap voor de jeugdige spelers makkelijker. Kaboekie beschikt nu over een eigen repetitielokaal met voldoende ruimte voor hun decors en kostuums waardoor hun jeugdwerking kan floreren. Voor het gebruik van deze faciliteiten betalen ze geen huur. Ze staan enkel in voor dagelijkse kosten, zoals energie en de schoonmaak van het gebouw. Wanneer Kaboekie klaar is om hun voorstelling in het CC op te voeren, krijgen ze van de gemeente, net als andere lokale verenigingen, een gunsttarief voor het gebruik van de zaal. Bovendien krijgen ze logistieke ondersteuning. Dit kan gaan van het lenen, aanbrengen en transporteren van podiumelementen tot het verdelen van affiches en het promoten van de voorstelling in lokale publicaties. Van de lokale jeugdraad krijgen ze nog een subsidie om hun werking te financieren.

PLAATS
Zonhoven (Limburg) 21.653 inwoners

FINANCIERING
Gemeente Zonhoven.

ROL LOKAAL BESTUUR
Logistiek, infrastructuur en financieel.

TIP
Betrek de lokale verenigingen bij de ontwikkeling van nieuwe infrastructuurwerken. Zij weten wat ze nodig hebben. Probeer origineel na te denken over gebruik van nieuwe of vernieuwde infrastructuur.

#financieel #logistieke ondersteuning #samenwerking #subsidies


AALST BIERKAARTJESPOËZIE

Utopia, de bibliotheek van Aalst, organiseert de bierkaartjespoëziewedstrijd. Het concept is simpel: lokaal poëtisch talent ontdekken in de vele horecazaken die Aalst rijk is. Ze gaan op zoek naar poëtische parels in een zee van kolder en gezwets. Iedereen tussen 16 en 30 jaar jong kan deelnemen. Het onderwerp van het gedicht is vrij te kiezen. De enige voorwaarden is dat het zelf geschreven is én dat het op een bierkaartje past en dat het bierkaartje gedeponeerd wordt in de bus bij één van de deelnemende cafés. “De wind huilt en ik begrijp het, vandaag is, weenbaar.” Met deze krachtige tekst won studente Taal- en Letterkunde, Hélène De Kegel, een paar jaar geleden de eerste editie. Haar woorden prijken ook op een spandoek die tegenover de bibliotheek op een gevel werd bevestigd.

PLAATS
Aalst (Oost-Vlaanderen) 90.068 inwoners

FINANCIERING
Gefinancierd door bibliotheek Utopia.

AALST THE NEIGHBOURS

The Neighbours is een werkgroep van kunstenaars, schrijvers, onderzoekers, organisaties en buurtbewoners. The Neighbours worden uitgenodigd om gesprekken te voeren en samen programma te maken. Het project duurt drie jaar, van 2023 tot en met 2025, zodat er voldoende tijd is om het programma af te stemmen op de noden van de omgeving, de kunstwereld en het eigen (artistieke) werk.

PLAATS
Aalst (Oost-Vlaanderen) 90.068 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
The Neighbours is een initiatief van Netwerk Aalst.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

AVELGEM

ZWEVEGEM POËZIEPAD

Langs de oude spoorwegbedding tussen Avelgem en Zwevegem realiseerden Marnixring ‘De Vlaschaard’ en de gemeentes Avelgem en Zwevegem een poëziepad. Van station A tot station Z werd doorheen de jaren de veel gebruikte wandel- en fietsroute opgefleurd met poëtische duurzame pancartes. Elk jaar breidt het pad uit met een gelegenheidsgedicht van de curator van het jaar en het winnende gedicht van een poëziewedstrijd die in samenwerking met Creatief Schrijven vzw wordt georganiseerd. Zo biedt het poëziepad ook een podium aan onbekend (boven)lokaal talent. Elk jaar verschijnt ook een bundel met de laureaten van de wedstrijd.

PLAATS
Avelgem (West-Vlaanderen) 10.320 inwoners
Zwevegem (West-Vlaanderen) 25.556 inwoners

FINANCIERING
Gefinancierd door beide gemeentes en Marnixring ‘De Vlaschaard’.

DEINZE

ROESELARE YOUNG COMPOSERS PROJECT

Koormuziek geschreven door leerlingen DKO, je komt het niet zo vaak tegen. Dankzij de investering en ondersteuning van KADE Deinze en STAP Roeselare ontstond het Young Composers Project, waarbij leerlingen compositie uitgedaagd worden om koormuziek te schrijven voor amateurkoren. Uniek is dat de leerlingen tijdens het compositieproces ook gericht feedback ontvangen door een professioneel vocaal ensemble dat geregeld de werken doorzingt. Het uiteindelijke doel is dat de leerlingen composities schrijven, die inzetbaar zijn in de brede amateurkoorwereld. Koor&Stem zorgt voor de verspreiding ervan via het platform koorklank.be.

PLAATS
Deinze (Oost-Vlaanderen) 44.912 inwoners
Roeselare (West-Vlaanderen) 65.381 inwoners

DEURNE MIJN LAND, MIJN ADEM, MIJN ZINNEN

Naar aanleiding van een nieuw Taalpunt in bibliotheek Couwelaar te Deurne liep een schrijftraject voor anderstaligen; een samenwerking tussen CVO Antwerpen, campus Deurne, de vrijwilligersorganisatie Twee-Spraak en Creatief Schrijven vzw. Een bonte groep van CVO NT2 niveau 3.2 ging samen met enkele deelnemers van Twee-Spraak vlijtig schrijven. Een groep enthousiaste vrijwilligers en docenten ondersteunden hen in hun pogingen om Nederlands meester te worden in hun persoonlijke verhaal. Het werd een leerrijk en aangenaam proces voor iedereen.  Schrijven betekent woorden geven aan gevoelens en belevenissen, het eigen verhaal vormgeven in de Nederlandse taal. Nederlands bijleren op een aangename, actieve en zinnige manier. Gebeurtenissen via taal een plaats geven in het eigen leven en het verhaal kunnen delen met anderen. De deelnemers leerden enkele creatieve technieken zoals lijstjes maken, associëren en doorschrijven op muziek. Door zintuiglijk te leren schrijven werden de verhalen concreter, levendiger, boeiender. De verhalen werden gebundeld en in aanwezigheid van de Nederlands-Iraanse schrijver Kader Abdolah gedeeld met het publiek.

PLAATS
Deurne (Antwerpen) 82.270 inwoners

FINANCIERING
Gefinancierd door district Deurne/Stad Antwerpen en Creatief Schrijven vzw.

DEURNE SENIOREN EN JONGEREN SCHRIJVEN SAMEN EEN BOEK

Onder de noemer ‘Vrijdag Visdag’ namen een tiental bewoners van rusthuis De Tol in Deurne deel aan sessies autobiografisch schrijven onder leiding van een schrijfdocent van Creatief Schrijven vzw. Ze gingen aan de slag met eenvoudige thema’s zoals naam en geboorte, feesten en lievelingsmuziek. In een vervolgtraject ‘Woorden-wisseling’ sloten ook jonge ‘buitenstaanders’ mee aan om samen levensverhalen uit te wisselen en op te schrijven, te herlezen en bij te werken. Tijdens deze sessies wisselden de senioren en de jongeren ervaringen uit, deelden ze verhalen en maakten ze kennis met elkaars humor. Het wederzijds respect groeide. De verhalen werden gebundeld in een boek. De methodiek van dit project staat beschreven in de publicatie ‘Schrijven met dubbel zicht’, verkrijgbaar bij Creatief Schrijven vzw.

PLAATS
Deurne (Antwerpen) 82.270 inwoners

FINANCIERING
Gefinancierd door district Deurne/Stad Antwerpen en Creatief Schrijven vzw.

ROL LOKAAL BESTUUR
Financiering en promotionele ondersteuning.

#artistiek #educatief #samenwerking #schrijven #sociaal

GENK ONDERSTEUN CREATIEVE BROEDPLAATSEN IN JOUW STAD OF GEMEENTE: HET WERKHUIS

Het Werkhuis voorziet atelierruimte voor jonge kunstenaars en ontwerpers, en biedt ruimte voor exposities, workshops, lezingen, filmavonden, tekencafés, DJ sets en bovenal experiment. Een collaboratief atelier waar jonge denkers ideeën delen en realiseren, een plek waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen en presenteren. Als verlengstuk van (LUCA School of Arts) campus C-Mine is Het Werkhuis de uitgelezen kans voor studenten om te doen wat binnen de schoolmuren niet altijd mogelijk of gemakkelijk is. Het is een plek waar studenten met creatieve jongeren van de Stad Genk samenkomen en elkaar inspireren. Zo faciliteert Het Werkhuis ruimte, kennis en momenten van kruisbestuiving.

PLAATS
Genk (Limburg) 64.000 inwoners

FINANCIERING
De stad Genk sloot een driejarige overeenkomst met Luca School of Arts waarbij de stad jaarlijks de huur van het pand betaalt aan de eigenaar.

ROL LOKAAL BESTUUR
Het Werkhuis werd opgericht door studenten en wordt ondersteund door LUCA School of Arts en Stad Genk.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

GOOIK GOOIKOORTS GRATIS OP ZONDAG VOOR GOOIKENAARS

Op de laatste dag van het jaarlijkse Gooikoorts festival kunnen alle inwoners van de gemeente Gooik gratis binnen dankzij het gemeentebestuur. Via verschillende kanalen (per brief, via de gemeentelijke website, op facebook, via mond-aan-mond-reclame, …) worden zij hiervan op de hoogte gebracht. Op die manier is er voor hen geen financiële drempel om kennis te maken met een divers programma aan lokale en (inter)nationale folkmuzikanten en -groepen. Wie in de onmiddellijke buurt van het festival woont krijgt sowieso een gratis combiticket en alle andere inwoners kunnen zich op zondag aan de kassa melden. Het gemeentebestuur van Gooik heeft hiervoor geen apart of extra budget voorzien, maar deze regeling maakt deel uit van het pakket dat aan Gooikoorts geboden wordt: ter beschikking stellen van het festivalterrein, logistieke ondersteuning, medewerking bij opbouw en afbraak en financiële ondersteuning/subsidie. Op deze manier komen honderden geïnteresseerden gratis proeven van de lokale en (inter)nationale folkmuzikanten die op (en soms ook naast) het podium staan.

PLAATS
Gooik (Vlaams-Brabant) 9.428 inwoners

FINANCIERING
Er is geen apart budget hiervoor; dit maakt deel uit van een grotere samenwerking met gemeente Gooik.

ROL LOKAAL BESTUUR
Facilitator en bruggenbouwer.

#financieel #sociaal

HERENTALS ZOMERSPOOR

Zomerspoor in Herentals is een stadsbreed dansfestival waarbij er samengewerkt wordt met toerisme, onderwijs, stadsdiensten en lokale partners. Op het programma staan dans, film, theater, circus, spoken word, enz. Zomerspoor zorgt voor verbinding tussen de stadsdiensten en de vele verenigingen, scholen, organisaties en burgers van Herentals.

PLAATS
Herentals (Antwerpen) 28.556 inwoners

FINANCIERING
Stad Herentals, Nationale Loterij en lokale partners…

ROL LOKAAL BESTUUR
Het (financieel) ondersteunen van het festival.

#artistiek #samenwerking #sociaal

HOBOKEN ACADEMIE

Omdat hun lokalen vaak leeg staan, meestal overdag, zocht de stedelijke academie van Hoboken lokale partners om een constructieve samenwerking mee te starten. Ze kozen hierbij niet voor commerciële partners maar voor duurzame verenigingen die in het verlengde liggen van hun opleidingen. De drie groepen die reeds gebruik maken van dit aanbod zijn een harmonie, een toneelgezelschap en een dansgroep. Met andere woorden muziek, woord en dans. Hierdoor bereiken ze doelgroepen die anders moeilijk hun weg vinden naar de academie. De toneelgroep ‘AGE on stAGE’ bijvoorbeeld bestaat uit 55+’ers. De leden van deze groepen krijgen een rondleiding in de gebouwen en op die manier raakt de academie meer bekend. Doordat ze reclame maken voor elkaars activiteiten leren de groepen ook elkaars werking kennen. Een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.

PLAATS
Hoboken (Antwerpen)

IZEGEM DKO & CULTUURHUIS, BONDGENOTEN

Art’Iz, Kunstacademie regio Izegem en Cultuurhuis De Leest creëerden in Izegem een duurzaam bondgenootschap waar zowel de academie als het Cultuurhuis de vruchten van plukken. Binnen de afdeling jazz/pop/rock zet de academie in op het spelen in bandformatie, en koppelt dit aan de verbindende rol en infrastructuur van het Cultuurhuis. Als gevolg hiervan krijgen leerlingen jazz/pop/rock regelmatig de kans voorprogramma’s van grotere acts te verzorgen in het Cultuurhuis. Daarnaast organiseren Art’Iz en De Leest ook elk jaar een Woordfestival en een tweedaags Muziekfestival, waarbij alle afstuderende leerlingen Theater en bands van de jazz/pop/rock afdeling van Art’Iz optreden op het grote podium van Cultuurhuis De Leest. Zo kunnen ze podiumervaring opdoen voor een live publiek, en dit buiten de muren van de school. Een samenwerking die leidt tot een gezondere lokale muziekscene.

PLAATS
Izegem (West-Vlaanderen) 28.982 inwoners

FINANCIERING
Wordt gefinancierd vanuit de exploitatie-portefeuilles van zowel De Leest als Art’lz, dus de facto door de stad Izegem.

ROL LOKAAL BESTUUR
Facilitator, bruggenbouwer die verbinding legt met het Cultuurhuis en financiering.

#artistiek #communicatie #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

JABBEKE POËZIE IN DE TUIN

Poëzie in de tuin is een succesformule waarbij bewegwijzerde wandelroutes en een literair zomerprogramma vol poëzie (ook van amateurkunstenaars) heel wat volk op de been brengen. Een organisatie van cultuurraad Jabbeke in samenwerking met diverse verenigingen (koor, voetbal, …) en de gemeente.

PLAATS
Jabbeke (West-Vlaanderen) 14.500 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
De gemeente als kunstenspreider en organisator.

#infrastructuur #openlucht #zichtbaarheid

LEDE

ERPE-MERE

WICHELEN DRAMALAB GAAT KIJKEN

De Kunstacademie van Lede, Erpe-Mere, Wichelen organiseert in zijn diverse filialen een woordopleiding. In het filiaal Lede kun je in de 4de graad het vak ‘Theater Kijken’ volgen. Voor dit vak dienen de leerlingen tijdens het seizoen 5 theatervoorstellingen te bekijken die in de les geanalyseerd worden. Deze voorstellingen worden vakkundig door de docent zelf uitgekozen. In Lede werd beslist om elk schooljaar een theatervoorstelling uit de vrije tijd te kiezen. Lede heeft namelijk diverse theatergezelschappen die hoogstaande voorstellingen organiseren en voor de docenten ook de moeite waard zijn. Zo ontdekken de leerlingen niet enkel welke stukken er bij theatergezelschappen in de vrije tijd gespeeld worden maar komen ze in contact met deze plaatselijke gezelschappen en ontdekken ze waar ze na hun studies terecht kunnen met hun theaterpassie als ze beslissen om hierin niet verder te studeren. Dit helpt de gezelschappen eveneens met het vinden van nieuw acteertalent voor hun voorstellingen.

PLAATS
Lede (Oost-Vlaanderen) 19.155 inwoners
Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen) 20.832 inwoners
Wichelen (Oost-Vlaanderen)
11.957 inwoners

LIER OPLEIDINGEN ZINGEN MET KINDEREN

Al enkele jaren worden zangleiders die werken met kinderen, op een hoog professioneel niveau opgeleid binnen de cursus ‘Zingen met Kinderen’, die door Koor&Stem wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met Podiumacademie Lier. Het is een modelvoorbeeld van hoe een samenwerking tussen amateurkunsten en het Deeltijds Kunstonderwijs een enorme verrijking kan brengen in het bredere amateurkunstenveld.

PLAATS
Lier (Antwerpen) 37.909 inwoners

FINANCIERING
Gefinancierd door Podiumacademie Lier en Koor&Stem vzw.

ROL LOKAAL BESTUUR
Logistieke ondersteuning.

#educatief #samenwerking

MAASEIK SUMMER JAM

Stad Maaseik ontwierp samen met de Stedelijke Academie voor Kunsten van Maaseik Summer Jam, gratis openluchtconcerten in hartje Maaseik. Op twee zondagen, in juli en augustus, klimt het lokaal talent van Maaseik  op het podium om ieders hart in te palmen. Het initiatief ontstond vanuit overleg tussen de dienst vrije tijd en de Academie om in zomer 2021 concerten te organiseren. Om alles zo corona veilig mogelijk aan te pakken, werd al snel gekozen om alles in openlucht te organiseren. Studenten en leerkrachten van de Academie worden in the spotlight gezet en spelen in verschillende opstellingen op verschillende plekken in de stad. Naarmate de dag vordert neemt regionaal talent, die niet verbonden zijn aan de Academie, het podium over. De dag eindigt met een finale op het centrale podium waar student en leerkracht samen het podium bestijgen. Als laatste volgt een slotoptreden van een gevestigd artiest uit de regio. Onder de noemer van Summer Jam kan lokaal talent ook optreden op andere zomerevenementen in de gemeente.

PLAATS
Maaseik (Limburg) 24.317 inwoners

FINANCIERING
De stad voorziet hiervoor 20.000 tot 25.000 euro, wat uit het budget voor de zomerevenementen van de stad komt. Toegang is gratis voor de deelnemers. Publicatiejaar: event 2021.

ROL LOKAAL BESTUUR
Stad Maaseik is samen met de Stedelijke Academie voor Kunsten (Deeltijds Kunstonderwijs) initiator en organisator van het initiatief. Faciliteren doet de stad via materiële en financiële ondersteuning van het event.

TIP
Openluchtconcerten betekenen dat je voor je opkomst enorm afhankelijk bent van het weer.

#artistiek #educatief #communicatie #samenwerking

MECHELEN MECHELEN VERBEELD

Mechelen Verbeeld is een podcast van de schrijfklassen van het Conservatorium van Mechelen, onder leiding van schrijver en docent Patrick Bernauw. De podcast bevat sagen en legenden die nog niemand ooit hoorde omdat ze verzonnen zijn in een cursus creatief schrijven. Toch wordt elk verhaal uitdrukkelijk geïnspireerd door een plek in Mechelen; een locatie die ook bezocht kan worden of een beeld dat ook bewonderd kan worden. Met Mechelen Verbeeld komt zo een verbeeldingsrijke stadswandeling tot stand.

PLAATS
Mechelen (Antwerpen) 86.996 inwoners

FINANCIERING
Met steun van DKO Mechelen.

MECHELEN DE STAD IN BEELD GEBRACHT DOOR DE AMBASSADEURS VAN MECHELEN

Crescendo CVO startte in 2021 met de opleiding ‘Ambassadeur van Mechelen’, waarbij de cursisten ondergedompeld worden in de historiek en het sociale weefsel van de stad Mechelen. Samen met de cursisten fotografie eindigde het schooljaar 2021–2022 met een fototentoonstelling in de bibliotheek Het Predikheren. De fotografen brachten zowel de ambassadeurs, als unieke locaties in de stad in beeld. Zo konden de cursisten hun kennis van reportage- en straatfotografie in de praktijk brengen én werd Mechelen op een unieke manier in beeld gebracht. De fototentoonstelling was zo succesvol dat de eerste editie meteen verlengd werd en het daaropvolgende schooljaar een vervolg kreeg in een samenwerking tussen de cursisten zwart-witfotografie en de opleiding ‘Gids van Mechelen’. Het is vanaf nu een jaarlijks gegeven, waarbij de opleiding fotografie en de opleiding gids nauw blijven samenwerken.

PLAATS
Mechelen (Antwerpen) 86.996 inwoners

ROL LOKAAL BESTUUR
Het stadsbestuur is betrokken door de schepenen van cultuur en die van onderwijs. De concrete samenwerking gebeurt met de bibliotheek Het Predikheren.

TIP
Onderschat de creativiteit en artisticiteit van mensen niet. Bouw actief communicatie op met opleidingscentra, denk met open geest na over expressiemogelijkheden: het zijn onveranderlijke lichtpuntjes van optimisme en positivisme. – Patrick Verbessem

#educatief #samenwerking #trots op eigen stad

MECHELEN CONSERVATORIUM ZET IN OP ZINGEN

Sinds schooljaar 2023-2024 zet het Conservatorium Mechelen versterkt in op het samen zingen, en dat al vanaf jonge leeftijd. Sinds het nieuwe decreet (2018) werd het lessenpakket ingekort, waardoor vaak de tijd om samen te zingen sneuvelde. Met dit nieuwe iniatief wil het Conservatorium ervoor zorgen dat het zingen met kinderen niet verloren gaat. Daarbij kijkt het Conservatorium ook naar haar omgeving – zo kunnen leerlingen die al in een amateurkoor zingen, een vrijstelling aanvragen bij het Conservatorium.

PLAATS
Mechelen (Antwerpen) 86.996 inwoners

FINANCIERING
Geen.

MERELBEKE MUZIEKSTUDENTEN STELLEN ZELF HUN LESSENPAKKET SAMEN IN ATELIERS MUZIEK

Het gemeentebestuur van Merelbeke zet in op lokaal en regionaal muzikaal talent door het organiseren van Ateliers Muziek, complementair aan het DKO. Studenten vanaf 15 jaar stellen zelf hun lessenpakket samen en kiezen dus voor enkel instrument- of zangles, wat theoretische ondersteuning, samenspel of een mix. Er zijn zowel jaarreeksen als korte, thematische reeksen en de persoonlijke ontwikkeling van de studenten en spelplezier staan centraal! Het inschrijvingsgeld is democratisch laag en inwoners van Merelbeke betalen slechts 4/5 van de prijs.

PLAATS
Merelbeke (Oost-Vlaanderen) 24.883 inwoners

FINANCIERING
Stad Leuven & Danspunt

ROL LOKAAL BESTUUR
Facilitator en bruggenbouwer.

#artistiek #educatief #sociaal

OUDSBERGEN GEMEENTELIJK ZOMERKAMP MAAKT KINDEREN WARM VOOR MUZIEK

Zoals veel gemeenten organiseert Gemeente Oudsbergen sportkampen voor kinderen. Op voorstel van de lokale muziekvereniging Heibloem Meeuwen nam de gemeente in de zomer van 2023 voor het eerst het initiatief om dit aanbod uit te breiden met een meerdaags muziekkamp. Veertig kinderen tussen 7 en 12 jaar genoten van een speelse muziekinitiatie, georganiseerd door de sportdienst in samenwerking met muziekvereniging Heibloem en Kunstacademie Noord-Limburg. Samen met een lerares van de muziekacademie staken de dirigent en enkele jeugdmuzikanten van de muziekvereniging leuke muzikale activiteiten in elkaar. Het kamp sloot af met een concert voor de ouders. Een initiatief dat naar meer smaakt, dat bewijzen ook de talrijke nieuwe inschrijvingen bij de muziekacademie na het kamp.

PLAATS
Oudsbergen (Limburg) 23.784 inwoners

FINANCIERING
De gemeente stond in voor de vergoeding van de docenten. De muziekvereniging stelde de infrastructuur gratis ter beschikking.

ROL LOKAAL BESTUUR
De gemeente organiseerde de inschrijvingen. De vereniging en de academie zorgden voor de praktische invulling van het kamp.

#artistiek #educatief #financieel #samenwerking #sociaal

TERNAT OP DREEF!

Op Dreef! is een muziekevenement in de bekendste straat van Ternat: de “Dreef”. In verschillende huizen kon je terecht voor huiskamerconcerten, en op straat waren er eetkraampjes en een gezellige bar. De hele straat baadt in mooi licht en was ingekleed. Bands sluiten de avond af op het hoofdpodium. De actie is ontstaan uit een schoolproject van het Sint-Jozefsinstituut Ternat. De school bood de zesdejaars-studenten de keuze: ze konden verslag uitbrengen van een toneelvoorstelling naar keuze, ofwel zelf een cultuurproject opstarten, zoals bijvoorbeeld een festival. Hieruit is uiteindelijk Op Dreef! ontstaan. Met de professionele begeleiding en ondersteuning van CC De Ploter en muziekcentrum Noise Gate riepen de leerlingen een gloednieuw festival in het leven. Het evenement werd een jaar later – in 2019 – herhaald en slaagde er opnieuw in de buurt samen te brengen, en lokale artiesten een podium te bieden.

PLAATS
Ternat (Vlaams-Brabant) 15.739 inwoners

FINANCIERING
De gemeente kent geen aparte subsidie toe aan het project. Cultuurcentrum De Ploter werkt mee aan het project en aangezien de gemeente en het CC al financieel steunen, wordt het project niet afzonderlijk gesubsidieerd.

ROL LOKAAL BESTUUR
Facilitator.

#educatief #communicatie #samenwerking

VILVOORDE ACADEMIEKAART

Reeds 50 jaar is Stalstudio nauw verbonden met de Academie Muziek, Woord en Dans van Vilvoorde. Stalstudio werd opgericht om kansen te bieden aan afgestudeerden, zodat die na vier jaar opleiding een plek vonden om hun talenten verder te ontwikkelen. De wisselwerking tussen toneelvereniging en academie mondde enkele jaren geleden uit in een ‘academiekaart’. Met deze kaart kunnen de huidige leerlingen niet alleen professionele voorstellingen bijwonen in CC Het Bolwerk aan een verminderde prijs maar krijgen ze ook 1 euro vermindering bij Stalstudio. Door deze korting, en gesteund door de reclame die de academie maakt op Facebook, vinden ze de weg naar een potentiële plaats om na hun opleiding hun passie voor theater te beleven. Een opportuniteit waar vele leerlingen van de woordafdeling gebruik van maken.

PLAATS
Vilvoorde (Vlaams-Brabant) 46.993 inwoners

FINANCIERING
CC Het Bolwerk + Stalstudio + Stedelijke academie Vilvoorde.

ROL LOKAAL BESTUUR
Financieel en communicatie.

TIP
Betrek lokale verenigingen bij de communicatiekanalen van de gemeente/stad.

#educatief #financieel #samenwerking

ZONHOVEN FOTOPROJECT VLIEG OP DE MUUR VAN FOTOCLUB ZONHOVEN CENTRUM

Het vertrekpunt voor ‘Vlieg op de muur’ was een artikel in het Belang van Limburg. De kop verkondigde dat er maar liefst 175 verschillende nationaliteiten in Limburg woonden, een cijfer dat de leden van Fotoclub Zonhoven Centrum verbaasde en triggerde. Wie zijn al deze mensen? En wat is hun verhaal? Als collectief startten de zes fotografen gezamenlijk hun project dat twee jaar later zou uitmonden in de tentoonstelling ‘Vlieg op de muur’.  Ze spraken met tal van instituten en organisaties die rond integratie werken, tot zelfs staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi toe. Nadien gingen ze vooral via facebook op zoek naar families die wilden meewerken aan het project. Voorlopig zijn er met ‘Vlieg op de muur’ 50 verschillende nationaliteiten in beeld gebracht, van Afghanistan tot Venezuela, al is het project nog niet ten einde. In totaal werden er al negen toonmomenten ingepland, waarin telkens een selectie met nieuwe beelden getoond werden. De instroom van oorlogsvluchtelingen vanuit Oekraïne stimuleerde het collectief bijvoorbeeld om voor hun tentoonstelling in Genk, in het kader van wereldvluchtelingendag, een driedaagse happening te organiseren met portretten van Oekraïense gezinnen in België.

PLAATS
Provincie Limburg | 875.842 inwoners

FINANCIERING
Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vlaamse overheid met subsidies voor talentontwikkeling. Ook de stad Hasselt, de stad Genk en lokale cc’s hebben bijgedragen. Daarnaast waren er tal van sponsors.

#diversiteit #samenwerking